Весела Масляна!

Масляна - древнє слов'янське свято, одне з найстаріших свят, що дісталося нам у спадщину від язичної культури. Свято зберіглося і після прийняття християнства. Слов'яни святкували його в дні весняного рівнодення, а головним сенсом всіх заходів було бажання задобрити природу, щоб отримати хороший урожай. Відзначати Масляну було прийнято катанням на санях з крижаних гірок, запалюванням багать. Ну і, звичайно, пекти млинці, адже млинець - символ сонця. Масляна має розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. Це смачне і неймовірноситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.
У 2016 році святкування Масляної припадає на тиждень з 7 по 13 березня.
Кожен день Масляної має свою назву і традиції.

Понеділок — день "Зустрічі". Усіх гостей вітають млинцями та оладками. А ще в цей день роблять опудало Марени, по домівках ходять ряджені та напрошуються на гостини.
Вівторок — "Загравання". Цього дня народ розважається. Катається на ковзанах та на льодових гірках. Масляного вівторка особливо чекала молодь. Адже в цей день парубки вибирали собі наречених, а дівчата вибирали суджених. Для цього вони влаштовували вечорниці. Хлопцям дозволялося загравати до дівчат.
Середа — "Ласуня". Найсмачніший день масляничного тижня. У всіх родинах до столу подають вареники із сиром, млинці, оладки, різні пиріжки.
Четвер - "Розгул". Приносить із собою цілу торбу різних розваг, веселощів та змагань. Головна дія в четвер - штурм снігового містечка.
П'ятниця — "Тещини вечори". Цього дня за традицією молоде подружжя відвідує усіх, хто був у них на весіллі. А найголовнішою подією є відвідини тещі зятем. Для цього вона готує урочисту вечерю. За іншими джерелами – це зяті запрошували в гості своїх тещ, пригощали їх млинцями.
Субота — "Невістчині посиденьки". Цього дня молода невістка запрошує до себе на гостину усіх рідних та близьких. Частує їх святковим обідом. Невістка мала подарувати золовкам подарунки.
"Прощена неділя". Самий головний день Масляної. У цей день прийнято просити пробачення у своїх рідних, сусідів та знайомих, отримуючи у відповідь традиційну фразу: "Бог простить". Заможні люди відвідували бідних. У людей похилого віку, вдів і сиріт просили вибачення і приносили їм пісні продукти: крупи, сухі та солоні гриби, овочі та олію. Всі справи намагалися закінчити до заходу сонця.
Простий рецепт налисників:
- 500мл холодного молока
- 3 яйця
- 2 ст.л. цукру (якщо планується несолодка начинка, цукор не треба додавати)
- щіпка солі
- 250г просіяного борошна
Все збити міксером до однорідної маси без грудочок і відставити на 30-60хв.
Смажити налисники на добре гарячій сковорідці, яку змащувати шматочком несоленого сала перед кожним наливанням тіста.
Смачного!
Комментариев нет:
Отправить комментарий